Välkommen till en webbplats för dig som jobbar med ishallar och andra vintersportarenor! Här kan du ta del av det allra senaste inom teknik, drift, energieffektivisering och kompetensutveckling.

Publicerad 2014-02-21

”Vi tar isen till barnen istället för tvärtom!”

Isbanan finns inte längre där våra barn och ungdomar finns. Fler ishallar och den organiserade idrotten har gjort de spontana isytorna färre. Följden är att många barn aldrig får chansen att känna glädjen i att lära sig åka skridskor. I ett gemensamt projekt slår Energi & Kylanalys och Anders Hedberg ett slag för små isbanor.

Anders Hedberg har spelat i både Tre Kronor och NHL, och hade själv en liten is runt hörnet från barndomshemmet. Han har länge brunnit för ökad tillgänglighet på isytor.

”Bredd och ungdomsidrott går hand i hand och i perfekt symbios med elitidrott. Foppa, Gretzky, Zäta, Tavares, Hayley Wickenheiser, tvillingarna Sedin och de tre bröderna Staal som alla spelar i NHL, blev lirare tack vare tillgång till isytor i närheten av hemmet” säger Anders.

Anders Hedberg arbetar efter ett kanadensiskt koncept med små, både portabla och permanenta, isbanor. Med dessa kan man skapa spontanytor vid skolor, bostadsområden, köpcentra eller idrottsanläggningar, men än så länge har framgången i Sverige låtit vänta på sig.

”Det beror nog främst på att vi har varit dåliga på att visa upp bra referenser och dokumenterade erfarenheter” säger Anders.

I det gemensamma projektet ska man nu studera befintliga anläggningar och utveckla koncept som ska locka fler att satsa på isytor i mindre format än det traditionella 30 x 60 meter. Det övergripande målet för projektet är att hitta tekniska lösningar som är kostnadseffektiva och samtidigt miljövänliga. Systemen ska anpassas till nordiska förhållanden och om möjligt med svenska aggregat och komponenter. Det är viktigt att skapa lösningar där investering och drift inte blir för dyrt och att underhållet inte blir komplicerat. Eftersom nödvändig kyleffekt för denna typ av isbanor är mindre än för en konventionell ishall kan man välja enklare lösningar. Det är också fullt möjligt att skapa mer omfattande system med integrerade värmepumpar och marklager, vilket möjliggör värmeåtervinning från isbanorna.

”Det enda som behövs är en plan yta, ambitioner och lite pengar” avslutar Anders.

 

 

Vintersportarenor.se / Energi & Kylanalys  I  info@ekanalys.se