Välkommen till en webbplats för dig som jobbar med ishallar och andra vintersportarenor! Här kan du ta del av det allra senaste inom teknik, drift, energieffektivisering och kompetensutveckling.

Publicerad 2014-02-21

”Det går faktiskt att göra mycket i en gammal hall för en ganska billig penning!”

Lennart Östlund är driftansvarig i Helmia Arena i Sunne. Sedan några år tillbaka pågår ett energieffektiviseringsprojekt i hallen. Hallen, som tar 1500 åskådare, byggdes 1985 och för några år sedan hade renoveringsbehoven blivit stora.

-När vi väl skulle göra något var det lika bra att göra det ordentligt, berättar Lennart. Hallen hade höga kostnader för uppvärmning och det gamla kylaggregatet var underdimensionerat och kördes på max. Vi ville energieffektivisera.

Man anlitade ett konsultföretag som gjorde en översyn och talade om vad som behövde göras. En rad åtgärder listades och därefter genomfördes ett anbudsförfarande och uppdraget gick till en entreprenör som man sedan har haft ett nära samarbete med under hela projektet.

-Den första åtgärden för oss var att sätta in en ny sarg med glas för att hålla kylan bättre på plats. Vi satte också aluminiumfolie i taket för att reflektera tillbaka kylan mot isen.

Effektiviseringsprojektet följer en fastlagd plan och förra året var det dags för steg två – att byta ut det gamla kylaggregatet till ett nytt med 64 kg ammoniak.

- Den gamla kylmaskinen förbrukade 800 000 kWh per år, den nya endast 450 000 kWh. Det är nästan en halvering bara på kylmaskinen. Nu har vi dessutom en hypermodern datoriserad anläggning. Allt sköts via dator, vi kan sitta var vi vill i världen och kolla att det fungerar. Det är en väldig skillnad.

Pisten som hade fått stora nivåskillnader har nu slipats jämn och därmed behöver inte isen vara så tjock. Man har också bytt ut all armatur, både belysning över banan och i omklädningsrum och andra utrymmen. Med lågenergilampor och anpassad belysning har man sparat mycket. Alla dörrar har bytts, eftersom otäta dörrar är en stor energislukare. Totalt sett har energiförbrukningen i Helmia Ishall sänkts från 1 347 000 kWh till knappt 800 000 kWh och man sparar omkring 600 000 kr per år i energikostnader.

- Våra investeringar kommer att betala sig på sju-åtta år. Jag hade en förhoppning om att vi skulle minska energiförbrukningen, men att det skulle bli så här bra hade jag inte vågat hoppats på!, konstaterar Lennart.

Och mer är på gång. Omklädningsrum, kansli och kafé har tidigare värmts med fjärrvärme, men nu ska värmeåtervinning göra hallen helt självförsörjande på värme och varmvatten. Överskottsvärmen gör också att publiken slipper att frysa, textilkanaler ska transportera värmen till läktarna där den behövs och man undviker värmepåslag på isen.

-Det blir spännande att se i slutresultatet, när alla åtgärder är genomförda. Vi kommer att få ner förbrukningen ännu mer, det är jag övertygad om, säger Lennart. Det är faktiskt hur kul som helst att jobba med det här när åtgärderna ger så goda resultat!

Lennart anser att kompetensutveckling är en mycket viktig del i projektet för att få full effekt på insatserna:

- Det är väldigt viktigt att alla i driftpersonalen utbildas så att de känner sig trygga med systemen och förstår hur deras arbete påverkar helheten.

Lennarts tips till andra som funderar på att dra igång ett energieffektiviseringsprojekt är enkelt:

-Ta hjälp av en konsultfirma för att se vad som kan och bör göras. Bestäm vad ni vill satsa på och sätt igång! Jag står gärna till tjänst och delar med mig av min erfarenhet om någon är intresserad. Det går faktiskt att göra mycket i en gammal hall för en ganska billig penning. Man kan inte hålla på och skicka iväg pengar i onödan!, avslutar Lennart.

 

Vintersportarenor.se / Energi & Kylanalys  I  info@ekanalys.se