Välkommen till en webbplats för dig som jobbar med ishallar och andra vintersportarenor! Här kan du ta del av det allra senaste inom teknik, drift, energieffektivisering och kompetensutveckling.

Publicerad 2015-05-29

Första säsongen summeras i Gimo

Ishallen i Gimo har nu kört sin första säsong efter återuppbyggnaden. Kylsystemet är unikt för Europa och bygger på en lösning med enbart koldioxid. Lasse Karlsson på Tekniska förvaltningen i Östhammars kommun var den som satsade på det nya systemet och han kan nu konstatera att de högt ställda förväntningarna har infriats.

Hur har säsongen varit i Gimo ishall?

–Säsongen har varit mycket innehållsrik med stor uppmärksamhet från nyhetsmedia och fackpress. Det har varit spännande att möta reaktioner från utövare och besökare och inte minst att se elfakturan varje månad.

Hur har driftskostnaderna sett ut?

–Vår kilowattförbrukning ligger långt under vad jag trodde var möjligt. Det är halva kostnaden jämfört med vår andra hall, som drivs med traditionell ammoniak.

Finns det andra fördelar med det nya kylsystemet?

–Den nya anläggningen har mycket teknik och styrning, och jag var lite orolig över att det kunde bli mycket småfel, men det har knappt varit något alls utan har fungerat klockrent hela vintern. Det känns att vi har en trygghet i det här systemet och man får snabbt larm om det skulle hända något.

Har utövarna märkt någon skillnad?

–Vi hade en inkörningsperiod innan vi hittade rätt temperatur på isen, men sedan dess är alla bara positiva. Ismakarna säger att det fryser snabbare och att det är lättare att få bra kvalitet på isen.

Avslutningsvis..?

–Vi är väldigt stolta över att ha den här anläggningen. Skulle jag bygga en anläggning idag skulle jag bara ta in anbud på CO2, eftersom fördelarna är så stora.

Läs också: Gimo installerar Sveriges första fullständiga CO2-anläggning.

English version: 100 percent CO2 ice rink – first season summary

Korta fakta nya Gimo ishall

Under säsongen 14/15, vilken har varit sex månader och därmed något kortare än normalt, har Gimo Ishall använt totalt 296 MWh el. Detta motsvarar 1630 kWh/dygn i snitt och är den energi anläggningen använt för kyla, värme, ventilation, belysning och avfuktning tillsammans. Samtidigt har värmeåtervinningssystemet bidragit med ca 450 MWh och ingen annan energi har använts för uppvärmning.

Total yta:  3 450 m2

Värmd yta (20 °C):  680 m2

Ishallstemperatur:  ca 8 °C

Normal säsongslängd:  augusti – mars

Köpt energi:  395 kWh el (baserat på 8 månaders drift)

Kylsystem:  Koldioxid med värmeåtervinning

 

 

Vintersportarenor.se / Energi & Kylanalys  I  info@ekanalys.se